Een seizoen in het paradijs (Breyten Breytenbach, 1980)

Breyten Breytenbach werd het slachtoffer van censuur door het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Nadat hij het merendeel van zijn jeugd in Parijs had doorgebracht, waagde Breytenbach zich in 1975 aan een clandestien bezoek aan Zuid-Afrika. Hij mocht zijn thuisland niet zomaar zonder toestemming van de overheid bezoeken, onder meer omdat hij met een Zuid-Koreaanse vrouw was getrouwd. Dat ging in tegen de apartheidsgedachte.

Inde gevangenis schreef Breytenbach ‘n Seisoen in die paradys. Het boek verscheen voor het eerst in een gecensureerde versie in 1976 onder de schuilnaam B. B. Lazarus. Ondanks de censuur was het boek nog steeds een sterk anti-apartheidsboek. Bovendien werd ‘n Seisoen zonder toestemming van Breytenbach uitgegeven. De overheid koos met  de publicatie van de gecensureerde versie van het boek de vlucht vooruit. De ongecensureerde versie was ondertussen wel gewoon in België en Nederland verkrijgbaar.


Bibliografie

Bronnen

Breytenbach, Breyten, André P. Brink, en Adriaan Van Dis. Een Seizoen In Het Paradijs: Dagverhaal, Nachttaal, Binnenreis Geschreven Met Gesloten Ogen.Amsterdam: Meulenhoff, 1980.

Literatuur

Green, Jonathon en Nicholas J. Karolides. Encyclopedia of Censorship. New York: Infobase Publishing, 2014.

Francken, Eep. “De kunst of de boodschap? Schrijvers in de Zuid-Afrikaanse taalstrijd.” In Ons Erfdeel, nr. 3 (2012): 48-61.

Van Dis, Adriaan. “Breyten Breytenbach. Een seizoen in het paradijs. Inleiding en vertaling: Adriaan van Dis.” In Raster, nr. 5 (1978): 44-53.