In oktober 1969 ontving Gangreen 1: Black Venus de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Proza. Een maand later werd het boek in boekhandel Corman in de Ravensteinstraat in beslag genomen door de Brusselse overheid. Er volgden interpellaties in de Kamer en het Senaat. Auteur Jef Geeraerts werd nooit door het gerecht verhoord over de zaak. Een week later werd het boek opnieuw vrijgegeven. Deze hele commotie leidde tot een succès de scandale voor de roman. Het boek werd meerdere malen herdrukt, Geeraerts werd ontelbare malen geboekt voor lezingen en Gangreen 1 werd in elf talen vertaald.
De aanleiding tot inbeslagname van het boek was natuurlijk te wijten aan de erotische taferelen en geweldsuitbarstingen in het boek. Die pasten niet binnen het kleinburgerlijke katholieke Vlaamse moraal van de jaren 1960. Hoewel vrijheid van meningsuiting en persvrijheid vastgelegd zijn in de Belgische grondwet, is Gangreen 1 niet het enige voorbeeld van opgelegde censuur door de overheid.
Bibliografie
Bronnen
Geeraerts, Jef. Gangreen 1: Black Venus. Brussel: Manteau, 1967.
Literatuur
“Jef Geeraerts over zijn schandaalroman Gangreen 1: ‘Het was een hoerenchance.'” De Morgen. 27.12.2006.
“‘Gangreen 1’ (Jef Geeraerts).” De Morgen. 25.02.2009. Https://www.demorgen.be/expo/-gangreen-1-jef-geeraerts-be750598/.